O beogradskom sink-hole hramu Nečastivom

Za Vanju, da zna šta je bilo pre.

moja okretnicaOvako je na mestu trolejbuske okretnice u Rajićevoj bilo godinama, do pre 4-5 godina. Nakon faze zapuštene njive, investitori su se bacili na fazu iskopavanja, pa je još par godina tu stajala rupa od nekoliko podzemnih spratova sink hole tipa, namenjenih valjda za garažu gigantskog novog staklo-čelik biznis-šoping monstruma, koji već zaklanja pogled ka Kališu i nebu mnogim okolnim komšijama.

12234906_1030201707003341_1496627989820353962_n

2015.  je krenulo hiperaktivno podizanje hrama Nečastivom, a kako su krenuli, do sledeće godine sve će biti spremno za vernike, da u zdravlju troše pare koje nemaju. Oni srećniji, čije će spavaće sobe sa poslednjeg sprata beogradske dubajske kule gledati na reku, sigurno će moći da kroz staklene zidove svojih stambenih jedinica vide i voje kancelarije, na vrhu ove nove kule, starogradske.

A meni ostaje da mi tibu i dušu greju uspomene na crveni PKB kiosk, koji se video s prozora našeg porodičnog stana u Rajićevoj, a gde smo za bonove kupovali viršle sa senfom i trouglasti jogurt od tetke u belom radnom mantilu i teget borosanama.

Screen Shot 2018-03-17 at 02.38.10

Pored nje je bio jedan isti takav crveni kiosk, samo za tikete lutrije (lozove) i markice. Numizmatičar je bila popularna profesija tj. veština tih godina, izgleda. Iza kioska je bio mini-parkić kroz koji je valjalo proći da bi se ušlo u Ulicu Kralja Petra. And by “parkić” I mean nekoliko stabala i komad ćelavo-travnate, zemljane površine. Sasvim dovoljno. Parkić. Malo niže na okretnici, ka Uzun Mirkovoj, vozači su se skupljali da piju (a zimi greju) u metalnom kontejneru-kućici sa sivom limenom nastrešnicom. Ne sećam se mnogo čega od ’95- do 2005. ali se sećam te nastrešnice. Život je čudo.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s