Par reči o užini za školu

Ručak, za školu

Desi se da mi se misao o spremanju užine/ručka za školu javi kasno uveče, kad prođe dnevna gužva i počnem da pravim mentalni spisak za sledeći dan.
Sadržaj Vanjine kutijice za školski ručak obično zavisi od trenutnog inventara u frižideru. Olakšavajuća okolnost je to što obično u frižideru i na stolu bude makar 2-3 fine namirnice (voće), koje i jesu tu najviše zbog Vanje. A divno mi je i što je on vrlo rad da mu kutijicu napunim i ostosima ručka ili večere od prethodnog dana, naročito ako je u pitanju neka pesto pasta, fusili carbonara ili lazanja. Nije ni on mutav.
Full Monty ručak, da ne kažem topli obrok, klopa popodne kod kuće. U školi, ujutru, dobije nekakvu mekiku ili štapić…nekad jabuku, al’ kaže, retko.

Roditelji koji pakuju ručak svojoj deci, a koji misle da je važno šta im deca jedu, sigurna sam, dobro znaju sve teškoće i zamke ove prakse.
Idealno bi bilo da se detetu spakuje voda, cvekla i šargarepa i da ono sve to u slas’ pojede, okruženo drugarima koji radosno glođu jabuke i glavice kupusa.
Naše iskustvo, od vrtića pa do sada, do drugog razreda, pokazalo je da većina dece (čak i najmlađe) biva poslata u kolektiv sa par kesica čipsa i flašicom gaziranog soka pod miškom.
Dešavalo nam se da nas Vanja dočeka ljut i očajan u vrtiću, jer je bukvalno samo on tokom užine jeo jabuku, a svi oko njega krkali smoki i čips. I još ga zezali i namerno pravili zazubice.

Nije bilo lako. Ni njemu ni nama. Ali nije dolazilo u obzir da ga zarad socijalnog balansa u kolektivu učimo da je u bilo kom smislu okej da deca svakog dana jedu te glupe i zaista veoma štetne grickalice umesto zdrave užine. Neću sad mnogo da peglam o tome, stvar ne mož’ biti jednostavnija i opštepoznatija – deca će voleti, naučiti i prihvatiti skoro sve što vide da se neguje u njihovoj kući.
To može umnogome i da olakša i da oteža stvari, a u potpunosti zavisi od roditelja.

Sada delim ovo sa vama jer me je prijateljica (mama dvoje dece) zamolila da podelim našu malu tradiciju pakovanja školskog ručka tj. užine. Njoj se mnogo dopala, kaže, i ona će je preuzeti, što me jako raduje.

Našoj deci nije lako, naročito školskoj. Ako mogu malo da obradujem Juniora dok je u školi, rado ću.
Ne mogu ni da se setim kako je to sve tačno počelo, znam da sam u jednom trenutku počela da mu ostavljam poruke na salvetama, koje bi on video tek u školi, kad izvadi ručak iz torbe.

Salveta od 27. maja 014.

Njega je to neizmerno radovalo i često zasmejavalo. Pisala bih mu poruke, zagonetke, crtala rebuse i smešne crteže. I danas to radim. Posle nekog vremena, pomenuo mi je kako njegovi drugari jedva čekaju vreme ručka, da vide Vanjinu novu salvetu.
Dva minuta za oplemenjivanje salvete = buljuk nasmejane dece.
I’m in.
Ova današnja salveta je sticajem okolnosti na engleskom (teška srca priznajem da je ipak to Vanjin maternji jezik, a srpski ODMAH iza), a često mu pišem i na ćirilici, nekad drugim jezikom sa svake strane salvete.

Užina

Današnji ručak je, opet, smišljen kasno sinoć i kreiran po postojećem inventaru.
Voćna salata od sveže jabuke, banane i jagoda. Nekad ne bude slatko, pa stavim kap meda, a sada je svaka voćka bila kao med, pa ništa nisam dodavala.
Flaša vode.
Iz faking česme, ljudi. Iz česme.
Nekad sunem u istu tu flašicu čaj (Vanja voli nanu i rtanjski), ohlađen i zaslađen mrvom meda. Obožava.
A pošto su nas pre par dana neizmerno obradovali naši dragi drugari Čalija&Čalija kutijom svojih ukusnih i zdravih kolača „Andjeli“, sinoć je Vanja insistirao da ponese dva u školu.
– Jedan je dovoljan, Vanja, zašto dva?
– Da podelim sa Reljom. Prošli put sam imao samo jedan, a mnogo mu se svideo…

Zdrav i sladak poseban dodatak danas

I – spakujem dva, naravno. Da i Relja uživa.
„Andjele“ smo spakovali u plastičnu kutijicu, Vanja stavio nalepnicu s originalnog pakovanja.
Sve lepo sam spremio i spakovao.
Samo sam mu salvetu, kao i uvek, krišom jutros napisala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s